Friday, May 31, 2013

Tak cukup kain!!! o_O

Assalamualaikum,
Holla holla...

Mesti ade yg curious nak tau bila baca title entry... bukan nak cerite pasal artis sexy hokkey.. tp nk meluahkan perasaan yg dah tak tertahan-tahan nak diluahkan ni..alolo.. ayat mcm masalah besar pulak..
huh.. yes! indeed, because this matter is taking more of my precious time.. adoilaaa... #tepuk dahi kuat-kuat!

ahha.. sexy ni i suke...oh, hello sexy fur.. =D

Ni cerite pesal kain orang hantar tempah baju kurung.. Fening lalat bila ada customer bagi kain utk jahit baju kurung, dia BELI KAIN TANPA UKUR DI BADAN SENDIRI dulu..
mengomel lah sorg-sorg makcik ni ha, bila menghadap kain tu, nak ukur try & error angle mane, celah mane nak menggunting so that kain tu bole cukup-cukup utk gunting size dia..
dah mmg awal-awal agak mcm tak cukup... sigh.. kain dah la bercorak yg hanya bole potong vertically or horizontally.. cano nih?? dok memikir lagi ni..
Bila kate tak cukup kain, dia kate buat lah mcm mane pun, gi beli kain sama/kain lain & sambung ke..
hohoho.. byk nye lah mase daku curahkan utk baju yg satu ni.. oh, dua! dia hantar 2 kain... #palm@forehead again!!!


Okeylah, sharing is caring kannn.. nak raya ni, sape-sape nak beli kain tu please consider to buy a bit extra of the kain, kalau tak nak taylor call kate suruh beli kain lagi.. dah leceh nak ke kedai semula..

Rule of thumb, whenever wherever whosoever planning to buy kain ela nak buat baju kurung :

1. Bidang kain.
Selalunye ada dua jenis, bidang 45" & bidang 60".
Puhlisss buy extra kain kalau bidang 45".. size S or M takde masalah sgt, extra kain is needed for those above M size..

2. Corak kain
Easy peasy, kacang lah kalau corak dia sama & tak kisah potong mcm mane pun takde lah nmpk senget, eh! ada bunge hilang ke.. selalu mcm kain cotton buat baju kurung budak.. oh, i loike.. best je dari memotong ke menjait smooth jek.. sambil menjahit sambil nyanyi-nyanyi.. hehe..
Kalau yg ada corak menegak atau melintang ni lah yg kdg-kdg garuk kepala, silap kang baju corak menegak, kain corak melintang..
Kain mcm ni kenelah beli lebih.. extra setengah meter atau semeter ke.. sbb time gunting tu taylor kene amik part-part yg senada, seia, sekata dgn corak pada kaki baju atau kain..

Since that my customer bought kain from Gulatis Textiles, maka dgn ini saya pun akan ke Gulatis outlet yg terdekat utk mencari kain yg sama.. harap-harap ada lah kain tu.. else, garuk kepala, beli kain lain & sambung... hehe..  Kalau tak cukup sgt jgn sampai sentang sudah kain tu.. ekeke..

Found this image time tgh dok google cari gmbr kain senteng.. haha.
Good info, i never thought this style/length is harus for a guy..
bole suruh hubby beli seluar 3 quater ni byk-byk lagi.. mehehehhh..

Miau!





Thursday, May 30, 2013

Giveaway by Nadnod Azizan!

Comelkan camera coins bank ni.. all are in attractive colours.
I'm going for blue... er, I think pink, sweeeeet.... nope, maybe sexy red...
Wah! I want all!... =D
Ok, ok.. nak biru.. bole bagi my boys!

kejap nak kong kong krench, kejap nak mi.. =p

Wello haiii..

Hari ni pagi-pagi Rayyan dah mintak 'kong kong krench'.. ape tu??.. well it is actually koko krunch, pelat lagi budak 3 tahun ni.. "ayyen nak makan dgn susu milk.." eh, dah ckp susu bole ade milk pulak kat blkg.. haha.. referring to cold fresh milk, dia nak mkn dgn cereal lah..
Okey la, mommy buat.. sambil tu join dia makan sekali.. pikir-pikir nak masak ape, sambil prepare rice porridge untuk adik, nak menjahit baju sape nti, etc.. adeh, byk benda in pipeline ni..


tibe-tibe.. "mommy ayyen nak mi.."

uwawaa.. sape nak abiskan semangkuk ni.. mommy dah makan semangkuk dah.. =/ tak sanggup nak telan lagi.. last-last, tutop mate bagi tong sampah makan.. sedih tau, rase membazir.. tssk..
cepat-cepatlah adik besar.. sure abis semua licin makan abang nye leftovers.. senyum sampe telinge mommy nti.. hihi..
adik breakfast omputih.. makan waffle blueberry.. :p

Bermula lah 'adhoc' task memasak mi utk abang... main masuk je dlm periuk mane bahan yang rase bole sedap pada tekak dia.. dia sebenarnye nak indomi goreng tu.. ish, tak nak lah makan selalu.. kemain suke dia dgn indomi tu.. i fried angle hair instead of giving him instant noodle.. healthier..
Byk lagilah yg si abg ni tak mkn.. rasenye kalau biarkan dia kelaparan tak bagi susu or junk food baru dia mkn nasi kot.. hoih, kejam pulak mcmtu.. hmm..

Bahan-bahannye.. belajar masak ye puan-puan.. untuk anak i Rayyan the picky eater.. =)

bawang besar, carrot, chicken stock.. isi ayam pun sedap.. tapiiiiiiiii rayyan kekadang tak nak ayam.. so i better not put in chicken.. kang langsung tak makan pulak..

tumis bawang gune olive oil.. byk pun takpe.. sihat tak mcm minyak sawit..

letak english spices sikit mcm rosemary, oregano.. tambah black pepper & cheese..

stir in carrot & angle hair (yg dah rebus)..
letak cheese... emm, ni yg lg sedap.. hehe.

yeaaayyy! best mommy!.. muhahaha... alhamdulillah sihat & active.. minum susu je pun tak boleh duk diam ini budak.. mommy hilang penat tengok anak makan habis.. =D griiiinnn...

Miau!

Tuesday, May 28, 2013

It's May.. Dah busy nak raya.. =D

Wello welloo..

Eh! Nak raya? baru May/Jun.. lagi 3 bulan lah, lame lagi.. kejap tak kejap je 3 bulan tu kan.. :/

Dah ada yang start decide theme colour, start perah otak fesyen ape nak melaram nti.. & my advice pegilah cari kain cepat-cepat.. tak payah nak tggu The Big Raya Sale Gulatis tu.. ekeke..

Kenapa kene cepat?.. sbb tukang jahit pun dah start busy skrg.. kang kalau hantar kain lg sebulan nak raya CONFIRM kene reject.. uwawawaa.. pakailah baju raya tahun lepas.. :p

I pun dah start dapat tempahan utk baju kurung budak as early as in May.. senang jgk dpt order awal-awal ni, boleh curi-curi masa between sewing & house chores.. Mase ni lah nak cari rezeki lebih.. alhamdulillah.. :) Dah completely stop jahit pillows & focus on tempahan raya..

More details visit FLUFFY RIBBON fb page ya.. :)



Ramai mommies nak baju kurung pahang plak this year.. hmm.. interesting.. cantik, especially utk budak-budak yang 'bam-bam' sbb design dia membesar dari atas pinggang all the way to the end of kaki baju.. senang diorg ni nak berlari melompat time raya.. heheh.. kalau nak tambah poket tu, oh.. sbb nti senang nak masuk duit raya.. atau kuih raya.. haha..
Ditambah plak dgn handbag baru yg berkilat-kilat, lagi lah byk boleh isi.. ekeke..

Okey, nak menjahit jap sementara hero 2 org still tido ni.. :D

Miau♥

Saturday, May 25, 2013

Jom meriahkan first giveaway nurin-aireen-ieyra =D


klik banner untuk join

Assalamualaikum. Akhirnya tercapai jugak hasrat nak buat first GA tapi bukan sorang sorang tau. GA ni berpartner. Terima kasih tak terhingga kepada para sponsor yang sudi sponsor GA first kami ni. Hehe okay dah, malas nak berintro panjang panjang karang merapu ke bab lain. Dengan lafaz bismillah, kami merasmikan GA ni. Nak join GA first kiteorang? Klik banner kat atas. Hadiah-hadiah menarik menanti anda!




 Buku A Doctor In The House Tun Mahathir Biography bernilai RM100
 Buku Islamik
 Bling bling stylish necklace
 Keychain Cameron Highland
 Owl Keychain Felt
 Keychain Little Domo
 Novel The Wedding Breaker 
 Bookmark Tribal
 Shawl/Tudung bawal
 Bookmark doodle
 Bunny fridge magnet
 Shiseido mask
 Sebanyak RM 135 topup ditawarkan untuk para pemenang!


    Klik sini untuk tengok gambaran hadiah dan pembahagiannya! =)





  Jangan risau, pemilihan pemenang adalah 100% menggunakan pak cik random.org. Biar   
  adil untuk semua.


SESIAPA YANG TIDAK MENGIKUT SYARAT, AKAN DIBATALKAN PENYERTAANNYA


Kami mencari seramai 54 orang pemenang!! Jom meriahkan GA pertama kami! Mana tahu rezeki anda kali ni! Goodluck 

Thursday, May 23, 2013

Solusi kepada masalah tudung yang banyak.. =D

Assalamualaikum,
Welloo..

Title entry mcm masalah besar je kan.. eh, mmg besar masalah bila dah byk sgt tudung ber'awning'.. satu almari pun kalau sangkut rasenye still tak muat.. tulah dia, nengok cantik beli, beli.. tapi tak rase membazir pun sbb mesti pakai punye, senang mix & match dgn baju.. eceh.. nak sedapkan hati.. haha..

Nak gulung it takes up more space, komot lagi.. pastu susah nk pilih sbb tak nmpk design dia.. lagi-lagi pulak tudung layer yg berkaler-kaler tu..
Dah try mcm-mcm cara nak gantung & organise tudung but this I think is the most practical way, jimat space & awning tak rosak..

Tadaaaa...
Klip, klip, klip, siap kemas semua tudung.. shawls sangkut je dlm hanger lubang-lubang tu.. =D

Selamat mencuba!...

Miau♥

Monday, May 20, 2013

Tom yam, tom yam! ♥

Wello haiii..
Entry kali ni pasal makan.. mmg favourite lah tom yam, assam laksa, char koew teow, etc. Nk review sikit tom yam yg i rase plg best, plg sedap kat KL.
Ok, nama restoran ni Absolute Thai. I'm quite sure readers yg familiar dgn mkn2 places @ one utama atau ikano pernah nmpk restoran ni.. or even have tried one before.. ni ha dia.


First time mkn beberapa tahun dulu, dgn X-boyfriend.. haha.. yg skrg ni my hubby ler.. =p.. since that I dah label tom yam situ plg sedap, plg power, kalah kedai tom yam power atau warung tom yam yg tukang msk org thailand or kelantanese.. mcm tu skali penangan tom yam Absolute Thai ni.. tekak masing2 lah, tp hubby pun ckp seeeedaaap!..

Ni haaa dia.. sluurrp! I mkn seperiuk ni sorg, tak mkn nasi pun kenyang.. kenyang sup! Less fattening.. haha.

Ada dua jenis, clear soup or red soup (coconut milk added).. yg ni red soup..

nmpk tak ada cili padi terapung-apung.. tssk!.. tu yg non stop hirup walaupun kepala telinge dah rase berasap!

Time mkn ni 'as usual' most of the time si abang tak nak mkn or dah tertertido.. hmm.. Anak oh anak..
Yang adik daddy dah bg trademark 'food lover'.. hehe. Pantang nmpk kitorg pgg makanan, tupperware ke, tgh mengunyah ke, dia mesti dtg panjat-panjat.. mulut nganga.. =0

Ada hati nak cuit-cuit nenas tu.. tunggu ada gigi dulu ye dik.. Haha..

Ni tauhu goreng, dlm lembut & rase mcm fish ball.. khas utk adik.. seketul tu dia sorg je.. nyam nyam!

Pineapple fried rice..

Kenyang perut senang hati... =D

Deliciously worth the price.. you gotta try it! =)

Kalau nak tau kat mane lg ade Absolute Thai ni atau restoran yg adik-beradik dgn nye, tgk kat sini.
Ada tak mane-mane restoran yg tom yam dia sedap & consider a must try makan place? Share lah kay..

Miau♥


Friday, May 17, 2013

Our "in relationship" hits 3700 days.. weehoo!

Today our "in relationship" marks the 3700 days.. since 2002, lebih kurang 12 thn dah.. lame kan. Kalau kahwin awal anak agknye dah nk amik upsr.. hehe.. vaah! Tapi mommy nye masih mude remaja lagi.. I loike!

I kenal my hubby mase study uni, dia pun baru habis study, just came back frm London, konon nye nk further study lg kat Malaysia tp end up kerja.. baguslah jgk kan, bole cpt2 masuk meminang i.. ekeke..

there are sooo many happy moments together, he was the one I always turn to, anything, I prefer to refer to him first.. Baru few months kenal pun my hubby dah introduced I to his parents.. (nmpk lah sgt serius dia ni kann.. i was like 'what? Jmp ur parents now??' Tetibe je dlm kereta nk blk rumah dia.. ish.. Walaupun time tu I still kwn2 lg.. hm, tp dah suke dia lah.. takde lah pikir smp nk jmp family lagi..) My mom pun jenis yg NO boyfren2 while studying.. hmm, ok, biaselah degil.. as long as I jage diri & get good results in exams it had made her speechless.. hihi..

dia ada dlm hall time I convo diploma & degree.. dia selalu ada.. mesti ada time I susah.. mestilah ada jgk time I senang.. ape2 pun dia igt kat girlfriend dia, takdelah risau kite dia eyeing other girl.. hehe.. dia pun tak risau sgt kat I, sbb dia tau taste I cane.. hehe, I prefer older, wiser & mature man.. takdelah tua mane pun, beza 4 tahun je..

Once a while dia pegi vacation jauh2 mcm around Europe pun still mau call tiap2 hari.. seksa rasenye kalau tak dpt ckp tiap2 hari.. hehe.. we were toooo crazy in love sampai lah I kerja, bertunang & kahwin in 2009.. lamakan bercinta bagai nak rak baru kahwin.. ape2 pun tak henti bersyukur I pada Allah SWT dgn jodoh yg Dia berikan ni.. terbaik dari Nya..

Alhamdulillah.. Semoga Allah pjgkan jodoh kami & bahagia hingga ke akhir hayat bersama anak cucu cicit.. Amin..

Wednesday, May 15, 2013

Hubby's birthday.. ♥♥♥

Wello wello..
The time has finally arrived for cuti-cuti Malaysia dgn family.. yeay! =D
Awal2 entry ni I type mase tgh rehat2 ats air.. haha... amik peluang merasa type entry while chilling in a water chalet, Avillion PD.. super nice place! Senang nk cerita sambil kita tgk gmbr okeh..
Early saturday morning on May 11 dah awal2 siapkan nasi lemak rendang dgg.. breakfast berat sbb nak check in pkul 3, tak nak kelaparan or rushing, buat la nasi lemak utk lunch skali..
Ni I complement utk diri sendiri lah ye.. #sedaaaap sgt!!.. eyes drooling! Ehehe.. terbang melayang bila hubby tambah nasi.. pastu mata kuyu je kekenyangan.. haa! Penangan air tgn wifey kannn.. harus bertambah.. alhamdulillah.  =)
Ni rendang ayam, yg dgg lupe nk snap pic.. same jelah kan rupenye.. dgn sayur timun & tomato.

Camwhoring dgn anak2 time check in kat lobby.. Mehehe.. abaikan uncle porter tgh menggaru idung tu. :p

1st night we decided to stay in a water chalet.. Weather time tu panasssss sepanas panasnye.. taulah heat kat pantai cane.. mandi shower mcm kat bwh ni.. teruja giler nak mandi time tu.. heheh..

without roof!.. ooh la la.. lantai pun batu2 mcm kat air terjun.. shower head besar, puas mandi!..

boleh nmpk air laut.. time check in air tgh surut.. so nmpk lah pasir pantai.. siap boleh terpikir pasal ikan duyung plak mase tu.. tapi time mandi mlm i tgk dpn je, tak nak toleh situ.. haha.. paham2 jelah nape ye.. :p

Abg Rayyan exploring the bathroom..

both kids are ready for the pool! best time panas2 ni berendam..

afternoon view from our chalet.

ada mini petting zoo.. ada ayam, rabbit, merpati, tortoise & peacock.. peacock dia main lepas aje jln2 kat situ.. yg ni mmg jinak2 merpati, ditangkap tak terbang!

time ni binatang semua tgh tido kot..

Breakfast like a king.. nti lunch & dinner pun like a king.. tssk!

in the morning main kat pantai.. private beach ni bersih, kids pun boleh main dgn selamat.. kira confident lah takde botol kaca, sampah pun takde.. plg penting takde sampah masyarakat.. haha.. peaceful je kalau nak dibandingkan dgn public beach kat teluk kemang tu..



Happy Birthday sayang.. & Happy Mother's Day to me! ;)



Sebelum masuk rumah kite basoh kaki dulu.. Avillion water chalet ni konsep perkampungan melayu.. dpt lah rase basuh kaki guna tempurung kelapa.. all this while kat umah kan pakai gayung plastik aje..

2nd night kitorg tukar bilik, requested for garden view pulak.. ni lagi best.. tak sampai seminit ke swiming pool.. & the pool is open 24hours.. vaahh!!

the more ooh la la bathroom!


penat & anak pun tido.. mommy daddy kelaparan.. called room service & ordered sandwich combo smoked chicken & Avillion's speciality, nasi grg kampung with sate..

& off we go to the pool again.. air pool sini tak sejuk mcm pool kat rumah..

Once a while keluarkan adik biar dia apungkan bdn dlm air. Agak2 dh penat adik masok patrol 'car' blk.. nee noo nee noo..


Okey, dinner mmg looking forward to Chardin Seafood Seaview.. dah 2 kali dtg, ketam cili dia yg plg sedap dlm dunia ni.. 

tgk!.. nmpk sdp kan.. tgh type entry pun nk meleleh air liur tgk gmbr ni..

ni peacock tgh usha guests kot2 ade yg nk menghulur ape2.. jinak betul..

Abg Rayyan is looking for tortoise.. mcm tortoise kat rumah maktok katenye..

Semua ni ayam katik.. puffy je bdn ayam2 ni.. Geram tgk..


Feeding rabbit.. Rayyan dah tak takut.. dulu dia taknak pgg pun rabbit.. besar dah anak mommy..  

Chick chick chick... adik picit wing menjerit anak ayam tu.. dia pun geram tgk sbb comel..

One of the lookup site.. blkg tu is Avi Spa.. glass house..

Sekejap je.. tajam!.. I prefer foot massage, not this..
Rayyan kaki ayam, benda yg dia plg geli dulu was pijak rumput.. hehe.

Cantik kan merak ni.. like i said earlier, these peacocks are free to roam the resort..

Time to say bye bye.. we'll surely come again!

Miau♥