Thursday, May 9, 2013

I am i a newbie..

Holla..
These few days byk blog walking cr info mcmane nk increase traffic and followers.. byk care rupenye, igtkan tulis2 syiok sendiri then publish, then menunggu reader dtg jengah & bace & kalau dia baik hati follow lah.. kalo tak bai bai.. hmm.. bole plak pikiran melayang pikir pasal ni time bg mkn anak td.. hehe..

Some tips yg I dpt hasil dari bw are:

Rajin blog walking.
Ni kalau ade mase lah. Curi2 mase bace & leave comments.. make yourself known among other bloggers.
Kene mesra alam dgn niat yg baik hokkeh.. to add more friends bukan mengejar fofularity utk diri yg dh mmg tak fofular tuh.. eh, terase! Ekeke..

Join segment.
Join mane2 segment yg berkenan di hati, especially segments meant for new blogger.. oh, mcm saye ini..
Bare in mind, all bloggers have similarities.. mendambakan ramai followers (mungkin utk yg nk glamer je, hehe) & many quality readers (reader suke baca entry yg best2 kan, bukan page yg maki hamun caci carut or gossip tak tentu hala, so not me lah ni..).. lagi satu sbb nak increase traffic.. ada rezeki bolelah buat side income sikit2..

Leave traces aka tinggalkan jejak.
Dlm comments atau shoutbox.. sincere comments I meant here, bukan I pollow u, u pollow me.. hehe.
Igt my main reason blogging is to make new frens, create network utk biz kecik I ni & bonus kalo dpt other side income..

Simple mimple blog.
Tak pyh widget byk sgt, ada lagu lah, kambing berjoget joget ke.. no need all that.. Loading time lame nti buat reader fedup & terus tinggalkan blog kite. Dpd nk bace terus turn off sbb malas nk tggu.. embed player yg reade bole control.. so xdela bukak 5 page sampe 5 lagu main serentak, jiwa kacau dgr.. keke.. interface pun penting. Font size, colour scheme, etc.. background kaler kuning then entries kaler putih.. tergeliat mate nk bace.. yg ni I dont have much problem lah sbb I background IT, dlm web development semua ni penting..

Add nuffnag atau lain2 app yg same function dgn nye..
I've done some research on this tp tak igt what exactly we call this kind of app. I tau nuffnag je.. dia mcm platform utk ads in our blog.. so tht blogger can get some income from there, adalah t&c dia.... how it works I belum cari in detail lagi cane nuffnag ni.. tak kisah lah kalau 20sen dlm seminggu, duit jgk kan.. bli kfc pun adik cashier tu sure tak lepaskan snack plate kite tu kalau kite tak cukup 20sen.. ekeke... (tgh lapar nk tggu hubby for dinner ni).. hihi.

Don't be shy.. =')
Oh no no no.. sometimes this is so me.. blog ni pun ordinary je, nothing like wah wow.. bestnye entry dia.. I started blogging pun sbb saje nk share my life story & it would be very nice to get new friends.. since dah tukar profession ni I'm lacking of social interaction, except in fb dgn existing frens, forums ke.. dulu tiap2 hari jmp customers minda terbukak & envy with all these business man/women.. rajin berusaha & succeed in their biz. tapi ni work related,  nk taknak kene hadap kan.. blogging is totally different sbb kite share ape yg kite tulis,  our own thoughts & it really reflects our personality..
okey la.. thinking of it other bloggers were once like me too, they started frm 0.. so now, I just give it a try.. no harm doing this.. hubby pun restu & redha.. ehehe.. tetibe!

Whenever you feel down, try to smile.. you'll feel better.. =D

Miau ♥

No comments:

Post a Comment

pen down your thoughts ya.. tq! =)