Friday, May 31, 2013

Tak cukup kain!!! o_O

Assalamualaikum,
Holla holla...

Mesti ade yg curious nak tau bila baca title entry... bukan nak cerite pasal artis sexy hokkey.. tp nk meluahkan perasaan yg dah tak tertahan-tahan nak diluahkan ni..alolo.. ayat mcm masalah besar pulak..
huh.. yes! indeed, because this matter is taking more of my precious time.. adoilaaa... #tepuk dahi kuat-kuat!

ahha.. sexy ni i suke...oh, hello sexy fur.. =D

Ni cerite pesal kain orang hantar tempah baju kurung.. Fening lalat bila ada customer bagi kain utk jahit baju kurung, dia BELI KAIN TANPA UKUR DI BADAN SENDIRI dulu..
mengomel lah sorg-sorg makcik ni ha, bila menghadap kain tu, nak ukur try & error angle mane, celah mane nak menggunting so that kain tu bole cukup-cukup utk gunting size dia..
dah mmg awal-awal agak mcm tak cukup... sigh.. kain dah la bercorak yg hanya bole potong vertically or horizontally.. cano nih?? dok memikir lagi ni..
Bila kate tak cukup kain, dia kate buat lah mcm mane pun, gi beli kain sama/kain lain & sambung ke..
hohoho.. byk nye lah mase daku curahkan utk baju yg satu ni.. oh, dua! dia hantar 2 kain... #palm@forehead again!!!


Okeylah, sharing is caring kannn.. nak raya ni, sape-sape nak beli kain tu please consider to buy a bit extra of the kain, kalau tak nak taylor call kate suruh beli kain lagi.. dah leceh nak ke kedai semula..

Rule of thumb, whenever wherever whosoever planning to buy kain ela nak buat baju kurung :

1. Bidang kain.
Selalunye ada dua jenis, bidang 45" & bidang 60".
Puhlisss buy extra kain kalau bidang 45".. size S or M takde masalah sgt, extra kain is needed for those above M size..

2. Corak kain
Easy peasy, kacang lah kalau corak dia sama & tak kisah potong mcm mane pun takde lah nmpk senget, eh! ada bunge hilang ke.. selalu mcm kain cotton buat baju kurung budak.. oh, i loike.. best je dari memotong ke menjait smooth jek.. sambil menjahit sambil nyanyi-nyanyi.. hehe..
Kalau yg ada corak menegak atau melintang ni lah yg kdg-kdg garuk kepala, silap kang baju corak menegak, kain corak melintang..
Kain mcm ni kenelah beli lebih.. extra setengah meter atau semeter ke.. sbb time gunting tu taylor kene amik part-part yg senada, seia, sekata dgn corak pada kaki baju atau kain..

Since that my customer bought kain from Gulatis Textiles, maka dgn ini saya pun akan ke Gulatis outlet yg terdekat utk mencari kain yg sama.. harap-harap ada lah kain tu.. else, garuk kepala, beli kain lain & sambung... hehe..  Kalau tak cukup sgt jgn sampai sentang sudah kain tu.. ekeke..

Found this image time tgh dok google cari gmbr kain senteng.. haha.
Good info, i never thought this style/length is harus for a guy..
bole suruh hubby beli seluar 3 quater ni byk-byk lagi.. mehehehhh..

Miau!





2 comments:

  1. fuh!, dah tempah baju dah....hehehe., aku blom tempah lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Customer hantar tempah awal2 la senang, lebih kurang 2 bulan je lg nk syawal.

      Delete

pen down your thoughts ya.. tq! =)