Thursday, May 30, 2013

kejap nak kong kong krench, kejap nak mi.. =p

Wello haiii..

Hari ni pagi-pagi Rayyan dah mintak 'kong kong krench'.. ape tu??.. well it is actually koko krunch, pelat lagi budak 3 tahun ni.. "ayyen nak makan dgn susu milk.." eh, dah ckp susu bole ade milk pulak kat blkg.. haha.. referring to cold fresh milk, dia nak mkn dgn cereal lah..
Okey la, mommy buat.. sambil tu join dia makan sekali.. pikir-pikir nak masak ape, sambil prepare rice porridge untuk adik, nak menjahit baju sape nti, etc.. adeh, byk benda in pipeline ni..


tibe-tibe.. "mommy ayyen nak mi.."

uwawaa.. sape nak abiskan semangkuk ni.. mommy dah makan semangkuk dah.. =/ tak sanggup nak telan lagi.. last-last, tutop mate bagi tong sampah makan.. sedih tau, rase membazir.. tssk..
cepat-cepatlah adik besar.. sure abis semua licin makan abang nye leftovers.. senyum sampe telinge mommy nti.. hihi..
adik breakfast omputih.. makan waffle blueberry.. :p

Bermula lah 'adhoc' task memasak mi utk abang... main masuk je dlm periuk mane bahan yang rase bole sedap pada tekak dia.. dia sebenarnye nak indomi goreng tu.. ish, tak nak lah makan selalu.. kemain suke dia dgn indomi tu.. i fried angle hair instead of giving him instant noodle.. healthier..
Byk lagilah yg si abg ni tak mkn.. rasenye kalau biarkan dia kelaparan tak bagi susu or junk food baru dia mkn nasi kot.. hoih, kejam pulak mcmtu.. hmm..

Bahan-bahannye.. belajar masak ye puan-puan.. untuk anak i Rayyan the picky eater.. =)

bawang besar, carrot, chicken stock.. isi ayam pun sedap.. tapiiiiiiiii rayyan kekadang tak nak ayam.. so i better not put in chicken.. kang langsung tak makan pulak..

tumis bawang gune olive oil.. byk pun takpe.. sihat tak mcm minyak sawit..

letak english spices sikit mcm rosemary, oregano.. tambah black pepper & cheese..

stir in carrot & angle hair (yg dah rebus)..
letak cheese... emm, ni yg lg sedap.. hehe.

yeaaayyy! best mommy!.. muhahaha... alhamdulillah sihat & active.. minum susu je pun tak boleh duk diam ini budak.. mommy hilang penat tengok anak makan habis.. =D griiiinnn...

Miau!

4 comments:

pen down your thoughts ya.. tq! =)